Sinds onze verhuizing vorige zomer van Apeldoorn naar Pouzols zien mijn fiets rondjes er heel anders uit. Nu was ik in Apeldoorn al gezegend met de Veluwe als achtertuin, maar wielrennen rondom de Monts du Cantal is toch hele andere koek. Vanaf de boerderij kan ik kiezen, of eerst omhoog naar Faverolles of omlaag richting Viaduc de Garabit. 

Klimmen en dalen langs Gorges de la Truyère

Naar Faverolles klimmen heeft als voordeel dat ik gelijk warm ben. Het is de start van mijn favoriete rondje om het stuwmeer Gorges de la Truyère. Het is echt een ultieme trainingsrit met continu klimmen en dalen. 

Eerst warm rijden omhoog naar Faverolles. Daarna afdalen naar het meer, klimmen naar Fridefont en weer dalen naar de Barrage de Grandval. Vervolgens gaat de route weer omhoog en via een lastige afdaling naar chateau d’Alleuze. Daarna de Planèze op om te klimmen richting Saint Flour. Hierna fiets je direct terug via het Viaduc du Garabit of fiets je verder om nog een stukje van de Monts de la Margeride meepakken. Deze uitdagende fietsroute in de Cantal is 50 km met daarin zo’n 1000 hoogtemeters. 

Wielrennen in de Cantal, bij Viaduc de Garabit

Fietsen rondom Ruynes-en-Margeride

Als ik kies eerst te dalen richting het Viaduct de Garabit rijd ik eerst koud door de kloof naar het meer. Het meer overgestoken draai ik rechts omhoog richting de Ruynes-en-Margeride. Mijn favoriete warm rij klim. Startend met een procent of 6 en eindigen rond de 9 met prachtig zicht op het viaduct en het stuwmeer.

Vanuit Ruynes-en-Margeride zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt hier een klein rondje fietsen via Signal de Margaride met een mooie geleidelijke klim in de fietsroute. Of je trapt door naar Mont Mouchet via een heerlijk lopende langere klim. Mont Mouchet is het hoogste punt van de Monts de Margerides op ruim 1400 meter hoogte. 

Op de racefiets naar de Monts du Cantal

Richting het zuiden zijn er nog verschillende korte en lange opties als je met de racefiets op pad wilt in de Cantal. Een van de mooiste middellange ritten is door de Gorges du Bès. Linksom of rechtsom is dit rondje super mooi. Of een rondje via Chaudes-Aigues langs de thermale baden. 

Als je hier wat hoger zit en het weer goed is in de verte de Plomb du Cantal te zien. Het hoogste punt van de Cantal op 1855 meter. Niet met de racefiets te bereiken, maar aan de voet hiervan is Prat de Bouc op 1392 meter. Vanuit Pouzols een mooie lange rit. Je hebt twee opties om er te komen. Je fietst de route via Albepierre of gaat met je racefiets via Paulhac naar Prat de Bouc. Beide kanten biedt je hele mooie geleidelijke klimmen. Via Paulhac zit er nog een korte afdaling in, voordat de laatste kilometers naar de top beginnen.

Bovenop de Prat de Bouc kun je heerlijk genieten van het uizicht. In de zomermaanden is Buron du Prat de Bouc geopend voor een hapje of drankje. De rit naar Prat de Bouc is uit te breiden met La Vallée de Brezons via de Col de la Griffoul (1368 meter).

Vanuit La Source de Vie (in Pouzols), La Vallée de Brezons, Prat de Bouc en via Saint Flour terug begint al aardig op de cyclo L’etape Sanfloraine te lijken die hier in augustus verreden wordt. 

Op de racefiets naar de Pas de Peyrol aan de voet van Puy Mary in de Cantal

Bike & Relax fietsvakantie in mei

Ik hoop dat het je inmiddels duidelijk is hoe waanzinnig de Cantal is voor zowel fanatieke racefietsers als recreanten. Onder de noemer Bike & Relax neem ik je 13 mei tot 20 mei graag mee op een aantal prachtige dagtochten door het afwisselende landschap van de Cantal. Prachtige, rustige slingerweggetjes leiden je naar prachtige vergezichten en uitdagende cols met de nodige hoogtemeters.

Deze vakantie is uitdagend en vraagt het nodige van je conditie. Want 1000-2000 hoogtemeters per rit, daar heb je wel wat ervaring voor nodig. Natuurlijk word je op onze boerderij La Source de Vie goed in de watten gelegd. Je verblijft op een comfortabele kamer, die je deelt met een andere deelnemer.

Ook de inwendige mens wordt goed verzorgd, want ontbijt en diner zijn inbegrepen. Als het weer het toelaat sluiten we de week af met een gezellige bbq.

Wil je hier meer over weten of direct boeken? Klik dan op onderstaande knop!

Graag tot ziens op La Source de Vie,

Peter Barkey

Fietsvakantie in de Cantal